De breedte van de waterval betrekt 20 meter, de lengte van de rivier van de waterval is 2,5 kilometer lang. De kloof waarin de rivier en de waterval zich bevindt is 70 meter diep. Het water stort op twee plaatsen naar beneden. De waterval is onderdeel van de Gletsjer rivier Hvitá. Gulfoss is een zeer krachtige waterval. De waterval is tot dichtbij te benaderen, waardoor de kracht des te meer goed te observeren valt. Het pad langs de waterval is echter altijd nat en glibberig, dus voorzichtigheid is hierbij zeker geboden. Vooral in de winter is het uitkijken geblazen wanneer het geijzeld heeft en het pad zeer glad is. Er zijn verschillende paden naar de waterval. Zo is er een pad waardoor u hoger boven de waterval uitkomt en een pad wat vlakbij de waterval eindigt. Op deze manier is het mogelijk om verschillende perspectieven te krijgen van de waterval. Een aanrader is om eerst in de vroege ochtend bij zonsopgang laag bij de waterval te starten om zo de regenbogen en het opkomende zonlicht door het opstuivende water goed vast te kunnen leggen.
De naam Gulfoss betekent “gouden waterval”. De naam is afgeleid van het opspattende water wat door het zonlicht vele regenbogen veroorzaakt. Vooral in de ochtend bij zonsopgang is dit een veel voorkomend tafereel. Het is daarom aan te raden om dit onderdeel van de Golden Circle als eerste te doen, om zo ook de andere vele toeristen te vermijden. Hierdoor kunt u rustig genieten van de magie van Gulfoss. Zo vangt u twee vliegen in één klap.
Er was in het begin van de 20e eeuw sprake van de bouw van een krachtcentrale bij de waterval. De IJslandse regering was al volop in gesprek met buitenlandse ondernemingen en investeerders voor de bouw van deze centrale bij de waterval. De eigenaren van het land gingen hier echter tegen in protest. Het standbeeld van Sigrídur Tómasdóttir zorgt voor een blijvende herinnering aan de bescherming van deze bijzondere plaats. Zij was de dochter van de eigenaren van het land. Volgens de legende liep zij helemaal naar Reykjavik om te protesteren tegen de komst van de centrale. Uiteindelijk kwam de centrale er niet om andere redenen. De volgende eigenaar van het stuk land heeft het land overgedragen aan de overheid, met de voorwaarde dat Gulfoss als een natuurreservaat voort blijft bestaan.